Президентът отличи с орден Стара планина І степен проф. Илия Ватев -
Публикувано на: 14.12.2015г.

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев награди с висшето държавно отличие – орден Стара планина І степен заслужилият деец в областта на медицинската наука проф. д-р Илия Ватев от Медицинския университет, гр. София. Той беше предложен за тази награда от Министерския съвет заради заслугите му в развитието на българската и световна репродуктивна медицина. 



kz2013/Vatev.jpg

През 1987 г. проф. Ватев за първи път у нас успешно прилага техниките за „ин витро" оплождане и другите методи на асистираната репродукция и става „баща" на първото „ин витро" бебе в България. Така още през тази далечна година страната ни влиза в международния регистър на държавите със собствени „ин витро” деца. С прякото участие на този български лекар и чрез техниките на асистираната репродукция, у нас и в чужбина до 2009г. са заченати и родени повече от 1.300 деца. Проф. Ватев е основател и дългогодишен ръководител на първата в България „Лаборатория за ин витро оплождане”, както и ръководител на катедра, в която е обучавал повече от 40 випуска студенти по медицина и др. медицински специалности. Ръководил е редица проекти, част от които финансирани от европейски фондове. Автор/съавтор е на повече от 100 значими публикации в специализирани научни издания, на поредица от учебници и др. учебни помагала ; бил е научен ръководител на значителен брой докторанти и специализанти. Изиграл е ключова роля за организирането на центрове за асистирана репродукция в София и страната, където е обучавал гинеколози и лекари-биолози на новите техники за извънтелесно оплождане. Основател и управител е на медицински център за асистирана репродукция „Технобиос”, гр. София.

Президентът Плевнелиев подчерта, че в днешния свят на предизвикателства решенията на много от обществените и икономически проблеми се крият преди всичко в знанието и в технологиите. Държавният глава отбеляза, че бъдещето не е в газовите тръби, а на таланта и на иновациите. Една латинска сентенция гласи, че „Нищо не е така необходимо на човешкия род, както медицината”. Вярвам, че тези думи намират потвърждение и в съдбата на всички онези българи, дочакали щастието да имат рожба, благодарение на проф. д-р Илия Ватев, подчерта Плевналиев. Народите ще бъдат силни не с армиите от войници, а с армиите от учени, с армиите от поколенията образовани, млади и интелигентни хора, които ще трасират пътя на всяка нация и държава от тук нататък, а не армиите, които прекрояват границите. „България може да успее в този забързан и много конкурентен свят единствено и само с качествено образование, с иновации в науката и таланта на българите” посочи още държавният глава.

След награждаването слово произнесе проф. Ватев. Той посочи, че лечението на безплодието е било мисията в медицинската му кариера и изрази дълбока признателност към своите учители, колеги и ръководствата на медицинския университет.