Глава 33: Емоционалната криза на стерилитета
Публикувано на: 29.05.2010г.

Известният лекар Уилям Ослър казва, че хората имат две изначални (основни) желания – да получават и да дават. Да имаш собствено семейство е универсална мечта. Но тази мечта може да се превърне в кошмар за двойките, които имат затруднения да създадат собствено дете и проблемът стерилитет е вероятно да предизвика много болезнени и трудно преодолими емоции. Стерилитетът е като хронична болест, която изчерпва много от психичните и финансови ресурси на двойката и отнема значително количество време, пари, физическа и емоционална енергия.
 
Емоционален отговор на проблема стерилитет

Всеки човек преживява невъзможността да създаде дете по собствен (различен) начин, в зависимост от ситуацията, емоционалната сила и копинг стратегиите, които владее и личностните си качества. Преди, по време и след приключването на някаква терапия при стерилитет, можете да очаквате силен емоционален шок. Затова е по-добре да се приготвите за този труден период и с емоционална подкрепа и добра психическа подготовка да намалите успешно потенциалната болка.

Откриването, че имате проблем със забременяването

Въпреки че е възможно вече да сте се сблъскали с този проблем в лицето на ваши приятели и сте запознати какво представлява, очаквайте и нещо неочаквано. Сблъсквайки се със стерилитета, може да откриете, че изпитвате някои неприятни емоции. Ето най-честите от тях:

ШОК – В повечето случаи, стерилитетът не се диагностицира преди едногодишни редовни опити да забременеете. Поради това е възможно първите емоционални проблеми да се появят преди да се установи медицински проблемът. За много двойки е изключително трудно да приемат проблема с фертилността. При много двойки първоначалната реакция е шок и отказ да повярват, че проблемът съществува. След дългогодишните планове, че един ден ще имате собствено дете и невъзможността да ги изпълните ще имате чувството, че вашите планове са стопирани. Тези чувства обикновено не продължават дълго и не са опасни, ако съумеете да ги разпознаете и да признаете, че съществуват.

ОТРИЧАНЕ – Следващ етап от емоционалния процес обикновено е отричането на проблема. Започвате да си казвате, че това не може да се случва на вас и отхвърляте съществуването му (това нас не ни засяга). Тази фаза има важно значение – да ти помогне да се нагласиш към съкрушителната ситуация, да заемеш необходимата позиция и да започнеш работа по преодоляване на проблема.
Отказът е нездравословен, когато продължи дълго време и ти попречи да приемеш реалността, които пък забавя лечението.

ФАНТАЗИРАНЕ – За някои жени отказът да приемат, че проблемът съществува, води до това фантазиране – те започват да мечтаят какъв би бил животът им, ако имаха дете, как всички проблеми, които имат биха се решили с появата на дете. Така те губят връзка с действителността и всеки път, когато започнат някакво лечение или процедура, мислят, че ще забременеят (и друг възможен изход няма). Затова, при неуспех с процедурата, те емоционално трудно се справят.

ВИНА – Чувството за вина е неуместен, но често срещан отговор като реакция на стерилитета. В опитите си да определите защо имате този проблем, може да започнете да се чудите, кое поведение от миналото ви може да е довело да стерилитет. Някои жени започват да мислят, че стерилитетът е наказание за минали сексуални действия или направени аборти. Често партньорът, при когото се открива проблема, чувства, че лишава съпруга/та си от възможността да има собствено поколение. Невъзможността ти да създадеш дете може да те накара да чувстваш, че проваляш семейството си или това на съпруга/та си – особено ако сте единствени деца на родителите си и единствено от вас зависи продължението на рода.
В големите родове, с много деца, стресът може да дойде, ако на снахите (дъщерите), които вече имат поколение, се дават специални привилегии и внимание, което на вас е отказано.

ПАЗАРЛЪК – Този отговор на проблема е характерен за хората, които вярват в Бог. Те обещават пости, предлагат покаяние, пари, обещават да бъдат добри до края на живота си, ако Бог ги дари с дете. Много двойки, борещи се за дете, са посещавали безчет храмове и свещеници, често това им е струвало неоправдано скъпо.

ОБВИНЕНИЯ – Друг емоционален отговор е да започнете да се обвинявате един друг с партньора си за невъзможността да забременеете. Това се случва често, когато причината, поради която не става бебето, е само в единия партньор. Възможно е двамата да изпитвате различни по сила емоции и да започнете да се обвинявате, че единият не е толкова концентриран в проблема, колкото другия, че не изразява същите емоции, със същата сила и на същото ниво. 

ТЪГА И ДЕПРЕСИЯ – Загубите свързани с безплодието прави депресията много чест емоционален отговор на проблема. Освен липса на дете, стерилитетът предизвиква липса на чувство на задоволство от живота и сбъдване на мечтите. Може да предизвика загуба на връзка, която е било възможно да имаш с партньора, при раждане на дете. Това, за което реално тъгуваш.

How to have a baby – Overcoming infertility
Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: eterna