Глава 29: Кога стига толкова – решението да прекратите лечението
Публикувано на: 29.05.2010г.
Кога трябва да се замислите за прекратяване на лечението на стерилитета?

Един от най-трудните аспекти на лечението на стерилитета може да е обмислянето на въпроса кога да се спре медицинската терапия. Може да установите, че се питате „Кога трябва да спрем? Кога ще знаем, че сме направили всичко, което можем?”

Само вие може да кажете кога вече ви стига – трябва да вземете окончателното решение сами. Всеки има различни граници, но трябва кураж, за да разберете кога сте ги достигнали. Някои двойки започват планирането на алтернативите в началото на медицинското лечение и когато достигнат границите си, са подготвени да опитат нещо друго. Други може да продължат да опитват до етап, който ги тласка отвъд техните последни възможности – и понякога, още по-далече!

Има няколко причини, поради които безплодните двойки имат проблеми със спирането на лечението. Първо, винаги има нови медицински опции, които носят нови възможности и надеждите на пациента се поддържат живи от новите разработки. Скоростта на промените в тази област е много висока, така че това, което е било едва вероятност преди няколко години, може да стане стандартно лечение, което се предлага на много хора днес. Когато изглежда, че всички медицински възможности са били изчерпани, изследователите излизат с ново решение, предлагайки нов шанс на хората, които мечтаят да носят дете. Как може да подминете ново лечение, когато сте били готови да опитате всичко друго?

Някои двойки изглежда се „закачат” за лечението и са готови да направят всичко, за да постигнат мечтата си за бебе – те живеят в надежда. Много двойки прегръщат фантазията, че „още един опит” ще доведе до нормална бременност.

Друга причина е, че лекарите, може да не препоръчват прекратяване на лечението. Специалистите като цяло са оптимисти, че лечението, в крайна сметка, ще проработи и това повлиява способността им да дадат правилен съвет по отношение прекратяване на лечението (въобще няма да споменаваме финансовите им мотиви).

Някои двойки се чувстват виновни за спиране на лечението, дори когато вече им е писнало, защото смятат, че предават лекаря си с това, че не са забременели – особено, ако лекарят е опитвал толкова много! Други двойки изживяват цял живот с представата, че ако опитват достатъчно упорито, ще успеят, така че решението да прекратят лечението изглежда като че „се предават” или като липса на упорство да надвият късмета!

Как да разберете, че вече ви стига? Наблюдавайте за някои от тези фактори:

  • Чувствате ли се емоционално и физически уморени през цялото време?

  • Чувствате ли се много по-тъжни или депресирани, отколкото обикновено?

  • Трудно ли ви е да бъдете оптимист по отношение на следващия си опит?

  • Очаквате ли мрачно провала на лечението, за да парирате разочарованието?

  • Намирате ли за трудно да следвате инструкциите на лекаря?

  • Връзката ви с партньора започнала ли е да се влошава повече? Карате ли се много повече от преди?

  • Чудите ли се защо, по дяволите, правите всичко това?

Има и положителни причини да обмислите прекратяване на лечението – не трябва да чакате, докато се разбиете, за да вземете това решение!

  • Започвате ли да се съсредоточавате повече върху детето, отколкото върху генетичния си принос върху него?

  • Идеята за спиране звучи ли ви като облекчение по отношение на много от грижите ви?

  • Отвличате ли с удоволствие вниманието си към други области от живота?

  • Чувствате ли се горди от това колко упорито опитвахте и не чувствате нужда да правите повече?

  • Нараства ли любопитството ви по отношение на другите варианти?

Ако обмисляте прекратяване на лечението, вие и вашият партньор вероятно ще откриете, че единият от вас е готов да спре, преди другият да е стигнал до този етап. Помнете, че е напълно естествено хората да се движат с различна скорост, особено през толкова сложен и изпълнен с предизвикателства процес, като стерилитета и лечението му.

Как някой решава да спре лечението на стерилитета?

Лице в лице с решението
Ако се озовете лице в лице с решението да прекратите лечението на стерилитета си, но не сте сигурни как да продължите, за да го направите окончателно, има няколко стъпки, които може да ви помогнат да определите кое е най-добро за вас. Обмислете поставянето на времева рамка. Понякога помага да си направите план-график, дори ако решите да го промените по-късно. Може да решите, например, че ще опитвате още една година или до следващия ви рожден ден.

Друга стъпка, която може да е от помощ, е да си вземете кратка „ваканция” от лечението. В зависимост от чувствата ви след това, може да осъзнаете, че не сте готови да спрете или че сега е времето да спрете лечението.

Безплодието, с неговите безкрайни изследвания и лечения, може би досега е означавало, че сте поставили живота си на „изчакване”. Но чрез скърбене и преодоляване на скръбта си може да продължите напред отново. Помнете, че трябва да махнете траура за загубата на вашето дете, когато вземете това решение. Скърбенето е освобождаване – освобождавате се от неизпълнените мечти и ги заменяте с удобна реалност, за да позволите решаване на проблема. Говорете с други, които са решили да продължат напред. Това е от особена помощ, ако срещате затруднения да решите каква следваща стъпка да направите. Попитайте другите, които са взели решението и как се чувстват сега. Професионалната помощ също може да бъде от голяма помощ, помагайки ви да вземете решението.

Най-после, приемете и очаквайте, че вашето безплодие ще остане част от вас. Решението да спрете лечението носи приключване и решаване на ситуацията, но не е задължително да премахва болката от стерилитета. Щом веднъж приемете решението си обаче, може да откриете, че разочарованието ви постепенно изчезва.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: cambozzola