Безкръвните операции. Повече за лапароскопията.
Публикувано на: 22.01.2004г.

Безкръвната операция е съвременен метод на оперативно лечение, при който няма оперативен разрез, няма кръвозагуба, няма травматизъм на тъканите... Тази техника на специализиран медицински език се нарича ендоскопия - ендо (вътре), скопия (гледам), или лапароскопия (оглед в коремната кухина). Скалпелът, ножицата, конците, дренажите, болезнените превръзки, тежките коремни разрези, мъчителният престой в болницата са на път да останат в историята на оперативното лечение благодарение именно на безкръвната операция.

Кои са необходимите изследвания?

Те включват първо предоперативна подготовка или изследвания и образна диагностика. Това са: кръвната група, кръвната захар, чернодробни ензими, състояние на кръвосъсирване.

При гинекологични проблеми се извършва образна диагностика на гениталиите с вагинален трансдюсер (сонда), което включва ехография и рентген. Консултациите с кардиолог и алерголог са задължителни...

Три дни преди оперативната интервенция се назначават препарати по определена схема за изчистване на стомашно-чревния тракт.

При кои заболявания се прилагат безкръвни операции?

Безкръвните операции се прилагат в областта на хирургията (жлъчнокаменна болест, остри и хронични апендицити, хернии и др.); урологията (възпаления на простатната жлеза идр.); гинекологията (стерилитет, кисти на яйчниците, патология на маточните тръби, извънматочна бременност, миома на матката и др.)

Кое е най-важното в интервенцията? Точност, прецизност, опит.

Вместо да се разпорва коремната кухина, както е при рутинната операция, се прави малък отвор, през който се вкарва игла за инсуфлиране (вдухване) на въглероден двуокис. След това през троакара (метален инструмент във формата на тръбичка) се вкарва оптична система за визуализиране на оперативното поле. През две други малки отверствия (около 3 мм.) в горната част на корема се вкарват инструментите за резекция, фини и малки по размери, с които се извършва безкръвната операция, т.е. изрязва се или се изсмуква "чуждото" образувание. Целия този процес се проследява успоредно с камера. Този метод изисква от хирурга изключителна точност, прецизност и опитност и в същото време готовност да се премине към класическа операция ако се наложи.

Кои са предимствата на безкръвната резекция?

Предимствата са в три основни посоки: първо, липсата на тежки коремни разрези, на масивна кръвозагуба и на травматичност на тъканите. Неслучайно този метод се нарича най-щадящата оперативна интервенция. Второ - той позволява фина селекция при оперирането на органите, при която се запазва голям процент от здравата тъкан. Трето, бързото следоперативно възстановяване на пациента - до две денонощия той може да напусне стационара и да се прибере в къ№и, а за една седмица се възвръща напълно трудоспособността...

Нещо повече за лапароскопията при гинекологичните заболявания

В областта на гинекологията лапароскопският метод се прилага най-често при кисти на яйчниците - едно от най-разпространените заболявания, и то при момичета и млади жени, което, нелекувано, води до стерилитет. При уточнена диагноза този метод е "метод на избор", тъй като позволява да се извърши частична резекция, като се съхрани здравата функционираща тъкан, гарантираща последващо оплождане. При възпаление на маточните тръби (също с опасност за стерилитет) се резицира само увредената част на тръбата, като по този начин се съхранява фертилитетът (способността за забременяване). При миоматозните възли възможностите са също големи - те се премахват, а матката се запазва. Предимството на лапароскопията при извънматочната бременност е, че при по-ранен стадий ембрионът може да се "изсмуче", като се запази целостта на маточната тръба.

Безкръвните операции са определено успешни и в областта на урологията. Те се прилагат при възпалителни заболявания на пикочо-половата система, при аденом на простатата, където се извършва трансуретална резекция при определен размер на аденома...

Съществуват ли рискове и неблагополучия?

Слабо място при безкръвната операция би могло да бъде недостатъчното прецизиране големината на възпалителната зона, което не би позволило да се извърши резекцията и би наложило спешно да се премине към класическа хирургическа операция. Разбира се, оперативните екипи трябва да имат готовност за това. Евентуални усложнения, които биха могли могат да настъпят са кървене, инфекции, сраствания и др., но това са много редки случаи. Например, ако при рутинните операции съотношението е 2:1, при безкръвните то е 3:1. По-скоро този метод е по-сложен за хирурга от техническа гледна точка, защото трябва да "владее" апаратурата.


Д-р Ива Дренска, директор на Диагностично консултативен център "Гургулят".

Източник: в-к "Рецепти за здраве"


"Гургулят", диагностично-консултативен център
Управител: д-р Ива Дренска
Адрес: (1) ул. "Г.С. Раковски" 148 Б, тел.: Тел. 912-88
Специализирани прегледи в областта на всички медицински специалности; Домашни посещения;
Пълна гама съвременни лабораторни изследвания; Служба по трудова медицина. Договор с НЗОК.

Адрес: (2) ул. "20-ти април" 30, тел.: 954 98 85
Безболезнено разбиване на камъни в отделителната система. Ендоскопски (безкръвни) операции в областта на: гинекологията, урологията, хирургията. Естетична хирургия.