Възпаление на епидидимиса
Публикувано на: 25.01.2004г.

Епидидимисът (надсеменник) е структура с форма на полулуние, разположена върху задния ръб на тестиса. Той има глава, тяло и опашка, изброени отгоре надолу. Неговата функция е да провежда сперматозоидите от тестиса (където се произвеждат) към семепровода (мускулна тръба, която се отваря в простатата). Надсеменникът е най–уязвимата на инфекция част в скротума – инфектирането му се нарича епидидимит (epididimitis).

Впоследствие инфекциите водят до развитие на цикатрикс, който може да блокира придвижването на сперматозоидите, като ги задържа в тестиса (или в частта от епидидимиса преди блокажа). Сператозоидите ще продължават да се произвеждат, но няма да имат възможност да преминат през надсеменника. Ако това се случи и от двете страни, при този мъж няма да има сперматозоиди в еякулата.

Кое причинява възпаление на епидидимиса?

При мъже под 40 годишна възраст повечето случаи на епидидимит са сексуално трансмисивни заболявания (предават се по полов път). Микроорганизмите проникват през уретрата (мускулната тръба, през която мъжът уринира и еякулира) и след това през еякулаторния канал (който провежда спермата). Най–честият микроорганизъм е хламидия (и гонококи – бел. прев). При мъже над 40 годишна възраст (и при хомосексуални мъже – бел. прев.) най– честият микроорганизъм, причиняващ епидидимит, е ентеробактерия. Този микроорганизъм обичайно се среща в мъжкия генитален тракт на всички мъже, но преди 40 годишна възраст този микроорганизъм като цяло само “колонизира” мъжките гениталии. С други думи, бактериите живеят там, но не причиняват инфекция. Обаче при по–възрастни мъже с уголемена простата при уриниране остава част от урината в пикочния мехур (остатъчна урина). Това позволява на микроорганизмите да растат, след което да се разпространяват по обратния път (ретроградно) през гениталния тракт и да инфектират епидидимиса.

Как да разбера, че имам възпаление на епидидимиса?

Ако имате остра инфекция на епидидимиса (като противоположност на хроничната), обикновено ще имате остра болка в скротума. Болката може да се разпространява към слабините и дори към хълбока. Надсеменникът ще е подут и болезнен. Можете да забележите, че скротумът ви се е увеличил значително. Ако инфекцията е тежка, може да се засегне и тестиса, който също да се подуе и да стане болезнен. Понякога, като реакция на инфекцията, може да се събере течност около тестиса (т.нар. реактивно хидроцеле).

Друг симптоми са повишена температура, както и проблеми с уринирането. Това включва парене при уриниране, често уриниране на малки порции (през деня и/или през нощта) и чести позиви за уриниране.

Лекарят ще провери за уголемяване на скротума. Структурите, които са близо да тестиса, също могат да бъдат подути и болезнени.






Диференциална диагноза

Възпалението на надсеменника трябва да бъде диагностицирано като такова. Но още по–важно е да се различи от торзия на тестиса. Това е състояние, при което тестисът се завърта около себе си и по този начин прекъсва кръвоснабдяването си. Ако не се открие и лекува в рамките на 4 часа след торзията, целият тестис може да бъде сериозно увреден.

Затова е много важно, ако имате силна болка в тестиса, веднага да се обърнете към вашия доктор или към спешна помощ !

Първата задача е да се разграничи от торзия на тестиса. След като се разбере, че е възпаление на надсеменника, следващата стъпка е да се установи от кой микроорганизъм се причинява. Трябва да се направи изследване на урината, да се дадат стерилни урини за посявка и антибиограма, както и сперма за микробиологична посявка.

Как се лекува възпалението на епидидимиса?

Това зависи от микроорганизма. Антибиотичното лечение е най–често. Голяма част от микроорганизмите изискват лечение с антибиотици в течение на 6 седмици. Ако лекарят ви предпише антибиотично лечение, изпълнете предписаното лечение, дори когато се почувствате много добре по средата на лечение. В противен случай можете просто да унищожите част от причинителите и след спиране на антибиотичното лечение инфекцията да се разрастне в още по–сериозна форма. Така се създават резистентни на лечение микроорганизми.

Важно е да поддържате скротума чрез носенето на бандаж или относително стегнато долно бельо. Също важно е да приемате противовъзпалителни препарати (след хранене, за да избегнете дразненето на стомаха) – напр. ибупрофен или напроксен (както и аналгетици – бел. прев.). (Бел. ред. Изброените лекарствени препарати да се приемат само по лекарско предписание!) Горещите бани също подпомагат оздравителния процес. (Препоръчителна е и почивка на легло – бел. прев.)

Какви са евентуалните усложнения?

Ако инфекцията е много тежка, целият тестис може да се инфектира. Ако се събере гнойна колекция (абсцес), това налага хирургично лечение. Тестисът може сериозно да се увреди от инфекцията.

Пациентите могат да развият хроничен епидидимит. Това може да се изразява в хроничен дискомфорт в различна степен в областта на епидидимиса и скротума. Това може да е трудно за лечение състояние. В тежките случаи, когато всички форми на лечение са приложени и фертилността не може да бъде възстановена, може да се наложи оперативно отстраняване на надсеменника.

Ако след лечението се получи цикатрикс, това може да блокира надсеменника и да не позволява на сперматозоидите да се придвижват през него. Ако това се получи и от двете страни, може и въобще да няма сперматозоиди в еякулата. На тези пациенти може да се предложи оперативно лечение за възстановяване на пасажа. Друг вариант за преодоляване не инфертилитета е да се вземе сперматозоид чрез пункция на тестиса или на епидидима и след това да се инжектира директно в яйцеклетката (ин витро фертилизация чрез интрацитоплазмена спермална инжекция – ICSI).


Превод и обработка: д-р Мариела Даскалова
източник: www.varicocelespecialists.com