Публикувано на: 24.06.2006г. Център за психоаналитична психотерапия “Аналитика” съвместно със сдружение “Зачатие” иницира програма, насочена към предлагане на услуги, свързани с психологическо консултиране и подкрепа на жени и двойки с проблемно забременяване и стерилитет. Тази съвместна инициатива се основава на идеята, че съществува връзка между психологическите фактори и затрудненията в зачеването и износването на дете. Могат да се очертаят три аспекта на тази връзка:

 Въздействие на проблемното забременяване върху психичното функциониране. Само по себе си проблемното забременяване провокира психологически проблеми, тревожност и много високо ниво на стрес.

 Психологическите фактори като причина за проблемното забременяване. Съществува твърдението, че психологиески проблеми в личната история на индивида, моделите в семейството и взаимоотношенията в двойката биха могли да дадат отражение върху възможността за успешно зачеване и износване на дете.

 Действието на тези две посоки на влияние допълнително затрудняват успешното зачеване и износване. Това е сериозен фактор за стрес както за двойките, така и за медицинските екипи, работещи в сферата на репродуктивното здраве.

Водени от идеята за голямото значение на успешното зачеване, износване и раждане на свое дете както в индивидуален, така и в социален план и в опит да обединим биологичните и психологичните фактори, свързани с проблемите на репродуктивното здраве, от м. септември 2006 стартираме поредица от инициативи:

1. Психологическо консултиране на жени и двойки с проблеми в зачеването и износването на дете.

2. Консултиране и подкрепа на жени и двойки в процеса на взимане на решение и изготвяне на план и стратегия за постигане на желана бременност.

3. Психологическа подкрепа и партниране на жени и двойки в процеса на усилията им за зачеване, износване и раждане на свое дете.

4. Психотерапия, насочена към редуциране на стреса, търсене и откриване на психологически фактори в миналото и настоящето, които оказват влияние върху постигането на една успешна бременност.

5. Образователни програми сред младите хора с цел превенция на проблеми в репродуктивното здраве, съвместно с училища, МЗ, МОН.

6. Съвместни инициативи с държавните институции, свързани с проблемите на репродуктивното здраве - МЗ, НЗОК, лечебните заведения и частните клиники, работещи по методите на асистираните репродуктивни технологии.

7. Разработване и провеждане на изследователски проекти, анализиращи различни аспекти на репродуктивното здраве.

Смятаме, че успешното реализиране на тези инициативи би допринесло за редуциране на стреса и повишаване на процента двойки станали родители. Също така те биха подкрепили и улеснили работа на медицинските екипи, работещи по проблемите на репродуктивното здраве.

С настоящото предложение отправяме покана към жени и двойки с проблеми в репродуктивното здраве и стерилитет да се свържат с нас за повече информация. Обръщаме се и към професионалистите, работещи в сферата на репродуктивното здраве с надеждата за успещни бъдещи съвместни дейности.

За контакти:
Център за психоаналитична психотерапия “Аналитика”, София 1000, ул. “Иван Денкоглу” № 5, тел. 02/ 989 77 93, 02/ 980 18 76
Координатор Сибина Михайлова, психолог психотерапевт
Тел. 0899 066 816, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.