270 000 празни бебешки колички
Публикувано на: 22.12.2008г.
 http://www.zachatie.org/protest.gif В понеделник, 15 декември от от 19:15 ч. пред Националния дворец на културата, София се събраха двойки, разчитащи на държавна помощ да имат дете чрез финансиране на процедура ин-витро посредством предложения проектозакон за създаване на Фонд "Асистирана репродукция". Той е изготвен от юристи на Народното събрание, Министерски съвет и Министерството на здравеопазването със съдействието на трите неправителствени организации, работещи за съхраняване на репродуктивното здраве на младите












хора в България - фондация "Искам бебе", сдружение "Зачатие" и "Българската Асоциация за стерилитет и репродуктивно здраве".

Проектозаконът получи подкрепа и от омбудсмана на републиката г-н Гиньо Ганев. Създаването на такъв фонд гарантира прозрачност, достъпност и равнопоставеност на всички българи, които се нуждаят от лечение, за да имат деца.
Двойките, дошли от цялата страна, изразиха своите позиции към досегашната неангажираност на държавата към този социален проблем, като сами организираха мълчалив поход пред НДК с празни бебешки колички. На въпросът: „защо са тук тези семейства”, отговорът беше:

"Искаме само да ни погледнете!".

В продължение на 2 дни, благодарение на Слави Трифонов и неговият екип от "Шоуто на Слави", България видя и усети болката, унижението и борбеността на стотици жени и техните съпрузи, копнеещи да станат родители. Редом с тях бяха специалистите по репродуктивна медицина, както и други семейства, съпричастни с тяхната борба.

Радина Велчева, председател на Фондация "Искам бебе" и д-р Явор Владимиров - секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, разкриха трудната борба и проблемите, които срещат двойките, които не могат да имат деца и защо държавата трябва да се отнесе отговорно към този мащабен проблем.
В студито при Слави Трифонов г-жа Анна Зашева, председател на сдружение "Зачатие", д-р Георги Стаменов и д-р Павлета Табакова - председател на БАСРЗ представиха възможностите и предимствата, които ще гарантира създаването на фонд "Асистирана репродукция".

"Искаме да раждаме деца в България", "Тези колички са празни като домовете ни и сърцата ни" бяха посланията, които копнеещи да бъдат майки жени изпратиха в студената дъждовна вечер. Гледката с десетките празни бебешки колички докосна и стресна една част от обществото ни, хората със сетива за чуждата емоция, хората с морал и отговорност.

Бъдещите майки от морската столица изразиха съпричасността си с аналогичен протест с празни колички по същото време на площада пред Окръжния съд.
 
Във вторник /16.12.2008г./ мнозинството в Народното събрание отхвърли Законопроекта за създаването на дълго чакания от нас, пациентите, Фонд "Асистирана репродукция" - структура, която да ни даде възможност да имаме контрол над изразходването на средствата, отпуснати от българското правителство за решаването на огромния проблем на безплодните двойки. При това, както стана ясно,  отхвърлянето стана с някакви процедурни хватки и с удобната формула "въздържал се", т.е. без мнение по въпроса.

На 16 декември т.г. председателят на Народното събрание - г-н Георги Пирински -пое категоричния ангажимент, че Законопроектът за създаването на Фонд "Асистирана репродукция" ще бъде внесен за обсъждане в пленарната зала още през първата работна седмица на новата 2009г. Изказваме специалната си благодарност към г-н Пирински за разбирането, с което изслуша аргументите в полза на създаването на фонд, чрез който да се управляват средствата за лечение на безплодието.

На 17.12.2008 г. след среща с председателите на Фондация "Искам бебе" Радина Велчева и Сдружение "Зачатие" Анна Зашева министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев обеща, че още през първата работна седмица на следващата година ще внесе в Министерския съвет предложение за създаването на дългоочаквания от всички нас Фонд "Асистирана репродукция"! По време на разговорите с министъра  представителите на неправителствените организации, които работят в областта на репродуктивното здраве, изложиха подробно аргументите си за създаването на фонда и те бяха приети с разбиране. По време на срещата е била постигната договореност да има известни корекции в текстовете.

Ние вярваме, че сериозни държавници като председателя на парламента и министъра на здравеопазването ще спазят своите дадени публично обещания. 
 
Убедени сме  и в това, че отпуснатите от българското правителство средства няма да остават еднократен акт, а именно сега ще може да се положат основите за решаване на проблемите на бездетните двойки в дългосрочен план.

Уважаеми приятели и съмишленици,

Както вече казахме в текстовете по-горе, нашата обща кауза среща разбиране от все повече институции, личности и организации.  Именно поради това искаме да ви уверим, че нашата борба за дългосрочна и прозрачна държавна политика в името на всички нуждаещи ще продължава и това не е краят, а само началото.
Защото ние всички заедно трябва да продължим да се борим за мечтите си!

Сдружение "Зачатие" и фондация "Искам бебе"