Петиция за създаване на фонд
Публикувано на: 18.12.2008г.

Сдружение "Зачатие" и фондация "Искам бебе"  Ви молят да подкрепите борбата на 270 000 семейства в България.
Подпишете петицията за създаване на фонд "Асистирана репродукция">>>

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
г-н ГЕОРГИ ПИРИНСКИ

КОПИЯ ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ г-н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ,
ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ,
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


Подписка За създаване на Фонд „Асистирана Репродукция"


Относно: ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО –
№ 854-01-148


Уважаеми г-н Пирински, госпожи и господа управляващи,


Обръщаме се към Вас, с молба да подкрепите инициативата на Сдружение Зачатие, Фондация Искам бебе и група народни представители, за създаване на Фонд Асистирана Репродукция.

През изминалата седмица всички станахме свидетели на това как една дълго таена болка на половин милион българи, може да обедини пациенти, лекари, журналисти и просто съпричастни, обикновени граждани в борбата с управленската безотговорност, некомпетентност и безхаберие.

На 04 Декември 2008, на заседание на комисията по здравеопазването към парламента, бяха обсъдени четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето (ЗИДЗЗ). Във внесения законопроект от депутатите Антония Първанова и Ива Станкова - ЗИДЗЗ -
№ 854-01-148, се предвиждаше създаване на специален фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Тази идея е изцяло подкрепяна от неправителствените организации, работещи по проблема. За съжаление, идеята беше категоричното отхвърлена от членовете на комисията по здравеопазването в парламента.

Стенограмата на цитираното заседание показва(http://www.parliament.bg/page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=164&id=1132 ), че обсъждания ЗИДЗЗ - № 854-01-148, дори не е бил прочетен от повечето членове на комисията. Отправени са напълно необосновани упреци от председателя г-н Китов, че този Законопроект „противоречи с основните закони на държавата" както и на Наредба №16 от 21 април 2007 година. Проектът ЗИДЗЗ - № 854-01-148" е съгласуван с отдел Правен на Министерството на здравеопазването, с омбудсмана на Република България и е подкрепен от организациите Сдружение Зачатие, фондация Искам бебе и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Проектът изцяло отговаря на необходимостта от прозрачност на разходването на средствата от фонда, дава сигурност, че набраните средства ще отидат директно за заплащане на процедури на хората с репродуктивни проблеми, а няма да бъдат употребени за рекламни брошури, семинари и други дейности, уж свързани с репродуктивното здраве.

Обръщаме се към всички Вас и Ви призоваваме, да подкрепите идеята за създаване на Фонд „Асистирана Репродукция, както е предложен в ЗИДЗЗ - № 854-01-148! Може да сме загубили битката, но не се отказваме от борбата! За толкова години ние, тъй наречените "стерилни":

- Свикнахме с думите "ялови", "бездетни".
- Свикнахме с това всеки наш неуспех да се обяснява с факта, че нямаме деца затова сме комплексирани, а пък успехите ни, с факта, че имаме много свободно време, защото нямаме деца.
- Свикнахме да получаваме груби непотърсени съвети и арогантни предложения за помощ от всякакъв род оплодители.
- Свикнахме с това да плащаме от джоба си АБСОЛЮТНО ВСЯКА ЕДНА процедура, медикамент, макар да сме до глупост съвестни данъкоплатци.
- Свикнахме хора като нас да са публично обиждани.
Преди няколко години, отново в народното събрание, по време на дебата за безплатно лечение за стерилитет, поредния "образован" депутат каза, че му било последна грижа да се занимава хора, които заради многобройните си венерически болести не могат да имат деца.
- В т.нар. антиаборт кампания, провеждана от голяма фармацевтична компания, се казва, че има 270 хиляди стерилни двойки, които заради аборти в ранна възраст сега не могат да имат деца.
- Настоящия обществен, и в частност парламентарния дебат също изобилстват от невероятни умопостроения по наш адрес.

Никой не може да ни отнеме право да мечтаем и да се борим да имаме деца! Нито обидите, нито безочливите и нагли подмятанията на избраните от нас народни представители!

Подкрепете ни, за да напълним празните детски колички и да дарим на света повече българчета, повече детски смях и усмивки!

Сдружение "Зачатие"
Фондация "Искам бебе"