Отворено писмо до д-р Цветан Райчинов, председател на УС на БЛС
Публикувано на: 30.11.2012г.

Д-р Райчинов, Обръщаме се към Вас по повод интервюто ви за предаването „Часът на Милен Цветков” на Нова телевизия, излъчено на 29.11.2012 г.
Като пациентска организация на хората с репродуктивни проблеми в България, сдружение „Зачатие” се бори в продължение на години да премахне несправедливото клеймо на вината от образа на жената в двойката със стерилитет. Една от основните наши цели е информиране и ограмотяване на обществото за причините, водещи до стерилитет, за да могат хората с репродуктивни проблеми да не се притесняват да споделят проблема си и да не се страхуват, че ще бъдат сочени с пръст.

    Отдавна на медицината е известно, че причините за стерилитета се споделят по равно между мъжа и жената. Според официалното становище на Центъра за контрол и превенция  на заболяванията на САЩ (CDC), една трета от стерилитета се дължи на проблеми у жената, една трета – на проблеми у мъжа и една трета – на съчетание от проблеми при мъжа и жената или на неизяснен стерилитет. Същото становище споделят и Министерството на здравеопазването на Великобритания, както и Световната здравна организация. Нещо повече, проблемите у жената далеч не се изчерпват с последствията от прекарани инфекциозни заболявания, нито това е основната причина за стерилитет у жената. Все още обаче, в нашето общество битува мнението, че стерилитетът е женски проблем и е твърде жалко, че тези представи по никакъв начин не се опровергават от специалисти като Вас. Още по-лошо, чрез своята публична изява, Вие допринесохте не само за насаждането на неверни представи за стерилитета в обществото, но и за несправедливо заклеймяване на жените чрез спекулации за тяхното неморално поведение.

    Да се изтъква като основна причина за стерилитет инфекциите, придобити от безразборни полови контакти на жената е не само невярно, но и изключително обидно за жените твърдение. То е научно, социално, етично и политически некоректно. Не можем да допуснем, че Вие, като изтъкнат специалист по акушерство и гинекология и председател на УС на БЛС, не сте запознат с медицинските статистики по проблема. Затова се питаме – каква е причината да обвинявате в промискуитет жените от семействата със стерилитет и то от екрана на национална телевизия?

    Сдружение „Зачатие” е наясно с консерватизма и закостенялостта на голяма част от българското общество по проблемите на стерилитета, работим упорито и последователно за промяна на отношението и считаме лекарите за основни свои съюзници в тази борба. Затова бяхме шокирани да чуем такова нелепо твърдение от устата на уважаван специалист, и то по национална медия.

    С настоящото писмо държим да изразим огромното си възмущение от Вашето изявление, което, изречено публично от авторитетен лекар, се приема за абсолютна истина от обикновената публика. Вие обидихте жените от над 270 хиляди двойки с репродуктивни проблеми в България. Такива прояви обезсмислят огромните усилия на много хора за създаване на обществена толерантност към проблемите на стерилитета. По пътя си към желаното дете, един от най-важните моменти е да споделим открито проблема си, но сблъсквайки се с такъв начин на мислене, много от нас го крият и така отлагат решаването му. А това означава пропилени години, средства, усилия и човешки драми за хиляди хора.

    Очакваме от Вас, д-р Райчинов, да намерите сили и здрав разум и да подадете оставка като председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, и също така да се извините на всички български двойки, имащи репродуктивни проблеми.

    УС на Сдружение "Зачатие"