Влияние на теглото върху фертилността
Публикувано на: 09.01.2007г.

Теглото на човек може да окаже дълбоко влияние върху неговата фертилност. Мъжете и жените, които са или много под или много над своето идеално тегло рискуват да имат проблеми със стерилитета. Индексът на идеалното тегло (BMI) е установената мярка, използвана за определяне дали даден човек е в границите, под или над идеалното си тегло. BMI се изчислява като теглото (в килограми) се раздели на квадрата на ръста (в метри ). BMI по-нисък от или по-висок от желаното тегло може да доведе до проблеми , свързани със забременяването.

Да бъдеш под или над идеалното тегло и при мъжете и при жените може да разстрои хормоналния баланс, който е необходим за нормалното производство на яйцеклетки и сперматозоиди.

20 - 25 идеално тегло
25 - 30 наднормено тегло
>30 затлъстяване

В Съединените щати прекалената пълнота все повече преобладава и е между 30 и 50% от населението, което може да се отнесе към тази категория. Хранителните разстройства и смущения като анорексия нервоза и булимия също преобладават в развитите общества.

Влиянието на теглото при женската репродукция

Изследвания още в началото на века (1930 г.) демонстрираха връзка между наднорменото тегло и синдрома на поликистозните яйчници. Наднорменото тегло може да доведе до смущения в менструалния цикъл, намалена плодовитост, увеличен риск от спонтанен аборт и трудно достигане на добър резултат при асистираните репродуктивни процедури. Излишното тегло в тийнейджърска възраст има значителен ефект върху последващата фертилност. Това бе заключението от голям брой широки изследвания и студии от Холандия, Япония, САЩ, Обединеното кралство и Австралия. Обратно, теглото под идеалното за дадена жена също води до разстройства на нормалния менструален цикъл и фертилността. При наднорменото тегло, където нивото на мазнини в организма е от 10 до 15 % над нормалното може да се стигне до безплодие поради повишените нива на естроген, които влияят негативно на репродуктивната способност. При намаляване на 10 % от теглото (когато тези 10 % са наднормени, разбира се) се подобрява функцията на яйчниците с 20%.

Психическият стрес може да наруши менструалната функция. При много студентки по време на изпити менструацията става нередовна. При загуба на тегло повече от 15% от масата на тялото също възникват разстройства на цикъла.

Ефект на теглото при асистираните репродуктивни процедури

Скорошни изследвания показаха, че намаленият или увеличен индекс на теглото BMI значително намалява шансовете за достигане до бременност след ин витро фертилизация и ембриотрансфер ( IVF ET ). При това изследване около 400 двойки, 21.8% от жените с BMI под нормалния за тях и 22.3% над нормалния за тях. Резултатите наведоха на мисълта, че индекс над и под индекса на идеалното тегло има негативен ефект на резултата от IVF процедури, намаляващ шанса за забременяване при тях.

Ефект на отслабването върху фертилността

През 1950 г. бе доказано, че намаляването на теглото при затлъстели жени може да възстанови регулярността на менструалния им цикъл. Това изследване бе потвърдено и от изследвания проведени в Италия, Обединеното кралство и Австралия, които демонстрираха, че редукция на теглото с 5% е достатъчна да възстанови нормалната функция на менструалния цикъл до 60 % при затлъстели жени.. Освен това, няколко изследвания показаха, че ако жена с наднормено тегло го намали преди IVF процедура, то шансовете за забременяване драматично се подобряват.

Прекомерна пълнота и достигане до резултат бременност

Много материали сочат, че прекомерната пълнота има значително негативно влияние при бременност и раждане. Пълните жени, които забременяват имат повишен риск от високо кръвно налягане, свързан с бременността диабет, пикочни инфекции, раждане чрез цезарово сечение и и хирургическа намеса при раждане. В допълнение, честотата на спонтанните аборти е по-висока при жените с наднормено тегло.

Има ли влияние теглото върху мъжкия фертилитет?

Възможността да съществува намален брой на сперматозоидите при мъжете с наднормено тегло не се изключва. Например, затлъстяването може да причини ниски нива на хормона тестостерон (той директно се свързва с качеството на спермата), който се конвертира до естроген от мастните клетки. Затлъстелите мъже също могат да развият мастна престилка около зоната на гениталиите, която нагрява тестисите и потенциално намалява броя на сперматозоидите. Наднорменото тегло може да доведе до влошаване на здравословното състояние като цяло, но няма данни от изследвания, които да доказват че намалява броя на сперматозоидите.



източник: www.pregnancymd.org