Мъжете и безплодието в семейството
Публикувано на: 09.01.2007г.

Един от митовете, който се дискутира и поддържа в мъжките среди е, че ако в семейството “не се получава” бебе, то тогава “шерше ла фам” (виновна е жената). Друг подобен мъжки мит е именно, че жената е виновна и за това, че вместо очакваният мъжки наследник се е родило момиченце и обратното.

Всички тези заблуди съществуват, въпреки включения курс на обучение в задължителното средно образование, който съдържа няколко теми от учебниците по анатомия относно сперматозоидите, яйцеклетките и хромозомите. И въпросът не е в това, че по-силната половина от човечеството са били по-лоши ученици в училище. Накратко - това е начинът повечето мъже да се дистанцират от така наречените от тях “женски” проблеми.


А статистиката, както вече е известно, сочи точно обратното. Мъжете не се интересуват, защо жените страдат от безплодие и в какво се изразява то.

Най-разпространената причина за мъжкото безплодие са последствията от прекарана в детството инфекция, както и венерическо заболяване прекарано през юношеството. На подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите влияят, както хормоналните, така и анатомични особености при всеки отделен мъж.

Като начало е необходимо да се произвеждат достатъчно сперматозоиди - т. е. тестисите да работят правилно. Точно на този етап се открива причината за безплодие при повечето мъже. Второ: на пътя на движение на сперматозоидите не трябва да има запушвания или сраствания - т.е. пътят на семенната течност трябва да бъде свободен. В женския организъм сперматозоидите са подложени на много изпитания, като например факта, че още на входа има вероятност да ги очаква гибелно агресивна за тях среда, в матката или тръбите може да има непреодолимо препятствие под формата на срастване (запушване), а яйцеклетката може да не съзрява във фуликула и изобщо може да не е възможно да се осъществи среща между сперматозоидите и яйцеклетката. И дори стигнали до маточните тръби, където ги очаква яйцеклетката, няма стопроцентова гаранция, че ще се осъществи оплождане.

Проблемите са много, но диагностицирането на мъжкото безплодие е в десетки дори в стотици случаи по-лесно от това при жените. В развитите страни лекарите дори съветват жените да не започват дългия и мъчителен процес на изследвания относно безплодието, ако преди това не е налице спермограмата на съпруга. При жените това диагностициране може да отнеме години, сменяйки един след друг методи на изследване и диагностика, а резултатът от анализа на мъжете може бъде готов още на същия ден.



Превод от руски: StefiZ
www.ma-ma.ru