Публикувано на: 10.01.2007г.

Медицински център за асистирана репродукция - Варна
ул. "Цар Освободител" 150, АГ Болница - Варна
Проф. д-р Иван Козовски - 088 / 72 04 391; 052 / 313 694; 052 / 613 790;
Доц. д-р Веселина Маркова - 052 / 332 000; 052 / 613 803 /280, 207/;
Доц. д-р Матей Андонов - 088 / 95 23 884; 052 / 613 803 /280/;
Д-р Кателия Александров -  052 / 884 568; 052 / 613 805; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; Д-р Емил Ковачев - 052 / 613 803; 052 / 613 805
http://www.ivfcentre-varna.com

Варненският университетски ин витро център е открит и лицензиран на 26 април 1995 г. като първия извънстоличен работещ център за асистирана репродукция в България.

Всички членове на екипа се занимават с проблемите на стерилитета при жените или мъжете повече от 30 години. Те са основатели и създатели на ин витро центъра във Варна.

Част от екипа е специализирал и работил в Израел, Англия и САЩ.
Нашият ин витро център поддържа преки контакти с Cromwell IVF Centre в Лондон и Sher Institute for Reproductive Medicine в Чикаго и Лас Вегас. Консултант на центъра е dr. Carla Mills от Bourn Hall, Cambridge, Англия, където се роди първото ин витро бебе в света през 1978 г.


Технологии за лечение на стерилитета прилагани в центъра

Вътрематочна инсеминация (IUI)

При тази манипулация се извършва стимулация подобна, както при ин витро оплождането, но не се аспирират яйцеклетки. Предварително подготвените, капацитирани и пречистени сперматозоиди се поставят с фин катетър в матката на жената по време на овулация.

Ин витро оплождане (IVF)

Ин витро оплождането включва хормонална стимулация на яйчниците да произведат повече яйцеклетки. Нарастването на фоликулите с яйцеклетките се проследява с помощта на ултразвук, докато същите достигнат определена големина. Аспирацията на яйцеклетките се осъществява през влагалището чрез пункция на зрелите фоликули с вакуумно аспирационна система. Манипулацията се извършва с анестезия и не е болезнена. Извадените яйцеклетки се инсеминират в микрокапчици от хранителна среда с предварително подготвените по специален начин сперматозоиди от партньора. Яйцеклетките със сперматозоидите се инкубират при специални условия за да могат да се оплодят и получат ембриони. След това ембрионите се оценяват във всеки етап от тяхното нарастване и след сумарна прецизна оценка се избират 3 от тях, които се трансферират в матката на жената на третия ден. Останалите качествени ембриони, по желание на пациентите могат да бъдат замразени и използвани в по-късни етапи.

ИКСИ / инжектиране на един сперматозоид в яйцеклетката / (ICSI)

Това е най-новата технология за лечение на стерилитета. Тя се прилага, когато:

a) причина за безплодието е мъжкия фактор;
b) не се регистрира оплождане при ин витро техниката;
c) съществуват имунологични причини от страна жената или на мъжа.

При тази манипулация се извършва стимулация на жената и аспирация на яйцеклетки, както при ин витро оплождането. Разликата е в това, че извадените яйцеклетки не се инсеминират, а всяка от тях се микроинжектира на микронно ниво с един сперматозоид със специална микроманипулационна техника и стъклени игли с дебелина 10 пъти по-тънки от човешки косъм. Получените ембриони се култивират в инкубатор до деня на трансфер. Избират се най-качествените ембриони и с фин катетър се трансферират в матката на жената. Останалите качествени ембриони се замразяват и могат да бъдат трансферирани по-късно.

Екстракция на сперматозоиди от тестиса на партньора (TESE)

Тази манипулация се прилага, когато при мъжете липсват сперматозоиди в еякулата, т. н. азооспермия. Тогава при тези мъже се прави диагностично TESE, при което под местна анестезия се отваря тестиса и се взема микроскопично парченце тъкан, в което се търсят сперматозоиди. Ако резултатът е положителен, жената може да се планира за стимулация и аспирация на яйцеклетки. Извадените яйцеклетки се микроинжектират (ИКСИ) с изолираните сперматозоиди от повторната биопсия на тестиса. Получените ембриони се използват за ембриотрансфер или замразяване. Тази техника бе приложена за първи път в България в нашия център и първите родени деца в България бяха създадени тук, за което колективът бе удостоен с наградата Медик на годината 2000.

Замразяване на ембриони (Embryo cryopreservation)

Основното изискване при тази манипулация е минимално увреждане на клетките по време на замразяването и размразяването на ембриона. Това се постига чрез употребата на криопротектанти, които дехидратират /обезводняват/ клеткитеи по този начин се избягва кристализацията на вътреклетъчната вода. Ако това не се осъществи, тези кристали биха разрушили клетките. От друга страна избора на подходящ температурен профил по време на процеса на замразяване улеснява процеса на максимално дехидратиране. Важно е да се знае, че клетъчно увреждане не се наблюдава по време на съхранението на ембрионите в специални съдове с течен азот при температура минус 196 градуса. Така останалите след ембриотрансфера качествени ембриони, по желание на пациентите могат да бъдат замразени и съхранени до 5 години. Във връзка с това пациентите попълват декларация за замразяване, съхранение и използване на замразените ембриони за: собствена нужда, дарение на други пациентки или за използване за научни цели.

Замразяване на сперматозоиди (Sperm cryopreservation)

Манипулацията е същата, както при замразяването на ембриони. Прилага се, когато пациентите нямат възможност да дойдат и продуцират в деня на аспирацията на яйцеклетки. Друга възможност е замразяването на пациенти със злокачествени новообразувания на тестисите. Тези пациенти трябва да посетят ин витро центъра преди оперативната интервенция, химиотерапия или терапевтично облъчване. Съхранението на замразения материал е също за 5 години.

Ембриотрансфер на замразени ембриони (FET)

Това се предлага, когато при предходната ин витро (ИКСИ) процедура не е регистрирана бременност или, когато жената е забременяла и семейната двойка реши да има друго бебе по-късно. Ембриотрансфера на замразени ембриони може да се изпълни или в естествения цикъл на жената или с хормоно заместваща предварителна подготовка. Размразяването на ембрионите се осъществява в деня на ембриотрансфера, който се осъществява по същия начин, както при ин витро и ИКСИ.

Микроманипулационна техника улесняваща имплантацията на трансферираните ембриони (Embryo hatching)

Ембрионите са обградени с две обвивки: клетъчна мембрана и зона пелузида (zona pellucida). Зона пелуцида е външната обвивка и нейната роля е да предпазва ембриона до петия ден от неговото развитие от влиянието на околната среда. Известно е, че между 5ти и 6ти ден от развитието на ембриона, получен при естествено забременяване тази зона се саморазгражда (hatch), за да може ембриона да излезе от нея и имплантира /захване/ в маточната лигавица. Установено е, че ин витро и ИКСИ ембрионите са с по-твърди външни обвивки от тези на естествено получените ембриони. Затова е последните години водещите центрове в света започнаха да прилагат техниката за подпомагане саморазграждането на външната мембрана преди ембриотрансфера. Това се прави 1-2 часа преди ембриотрансфера с фини стъклени игли и същата микротехника, с която се извършва ИКСИ.

Ембриотрансфер (Embryotransfer)

Три дни след аспирацията на овоцитите се трансферират ембрионите в матката. В повечето случаи се трансферират три ембриона. Това се осъществява с фин пластмасов катетър. Манипулацията е абсолютно безболезнена и затова не се прилага анестезия. Вие можете да наблюдавате на монитор трансферирането на Вашите ембриони. След ембриотрансфера Вие оставате да лежите на акушерския стол 1 час, след това още няколко часа в болничната стая и се прибирате у дома.

Тест за бременност (Pregnancy test)

14 дни след трансфера се прави тест за бременност. По време на този двуседмичен период е желателно да избягвате физически натоварвания. Ако се появи кървене през периода, не се плашете, не спирайте лекарствата, а се обадете в центъра. Тестът за бременност се прави в центъра с първа утринна урина. Ако сте от друго населено място, Вие ще получите инструкции, как сами да си направите теста. Тестът се прави дори и ако сте получили кървене!