Публикувано на: 20.05.2005г.
http://prikachi.com/files/903602s.jpg
s e m p e r   b on ibu s
винаги най-доброто
МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР
за човешка репродукция и асистирано оплождане
http://prikachi.com/files/903605c.jpg
София,ж.к.Западен парк, бл.72-А/2-4,8, Метро“Вардар”, секретариат   тел.: 0878 202627, 02/9206567, факс: 8518631, www.invitro-art.com

Лекар-учредител и научен консултант по асистирано оплождане и репродукция: доц. д-р Илия Ватев, дм
Главен консултант акушер-гинеколог: проф. д-р Илко Карагьозов


История на Центъра и прилаганите методи на асистирана репродукция

МЦ”Технобиос” е учреден през 2001 г., за да продължи и утвърди академичните традиции на Лабораторията за ”ин витро” оплождане и трансфер на зародиши към Катедра Биология на Софийския медицински университет, от която преди повече от 30 години започна (първа публикация у нас: Ил. Ватев, “Ин витро оплождане на човешки яйцеклетки”, Акуш. гинекол. (С),1,1978, 68-73) развитието на основните техники за асистирана репродукция в България (Assist. Reprod. Technology/Andrology, 1992, 3, 135-136); за повече информация виж обективните източници – списък на повече от сто научни публикации когато АРТ- методите се развиваха и академичната страница на Софийския медицински университет:  http://www.kb.medfac-sofia.eu/b_vatev_bg.htm.  Постиженията на in vitro лабораторията са официално санкционирани със спечелването на наградата за 1972г. по медицина за млади научни работници (лауреат и премия за специализация на д-р Ватев в Париж за постигнатото експериментално въвеждане на метода in virto оплождане у нас), дащита на докторска дисертация по оплождане извън организма с избор на д-р Ватев за доцент, поместване на негови материали в учебници за студенти по медицина и др.

Лекарят - основател на Лабораторията, координатор на първата лечебна програма в България (J. in vitro Fert. Embryo Transfer, 1988,5,54) и изпълнител на техниките за ин витро оплождане, довели до успех у нас, е доц Илия Цветанов Ватев. В тази Лаборатория и Катедра (на които д-р Ватев е ръководител), с участието на привлечени в екипа гинеколози от МА, бяха заченати и през януари 1988г. родени първите български “ин витро” бебета – Илияна и Христо (I. Vatev: J. in vitro Fert. Embryo Transfer,1988, 5,48-49#54 ; Ил. Ватев: Докл. БАН, 1987, 40, 101-104 ; Vatev I. et al.: J. in vitro Fert. Embryo Transfer, 1980, 7, 119), а по-късно “ин витро” близнаци и тризнаци, както и първите български ИКСИ-близнаци (заченати през 1997 г.), като е приложена и модерната микроманипулационната техника “асистирано излюпване” (Vatev I. et al.: BJMG, 1998,3,115-119).

Центърът е тясно специализиран за комплексна диагностика и най-вече за лечение на човешкото безплодие чрез въведените от доц. Ватев основни техники - “ин витро” оплождане и трансфер на зародиши, вътрематочни инсеминации с “ин витро” обработени сперматозоиди, ИКСИ-оплождане и негови модификации (микроинжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) както и проследяване до успешен край на настъпилите бременности (методите и показанията за тях подробно и многократно са описвани от нас и нашите последователи в различните медии). Вече повече от четвърт век успеваемостта на прилаганите от основателя на МЦ “Технобиос” техники за асистирана репродукция (отчетена като родени, отнесени в къщи здрави бебета) е подобна или надхвърля обичайната за континента (BJMG, 1998,3,115-119). Отдавна в българските градове и села живеят “направени” от нас ин витро-деца, като много от тях имат братчета или сестричета заченати по същия начин. Центърът е реконструиран и обновен съгласно европейските директиви и притежава повече от нормативно изискваните помещения – гинекологичен сектор, отделна медикобиологична лаборатория по асистирана репродукция, ехографска манипулационна, помещения за възстановяване/наблюдение с легла за почасов престой, за получаване на мъжки гамети, криобанка и др. В допълнение, през 2008 и 2009 г. голяма част от апаратурата беше обновена с новозакупена от Германия и Япония.

Процедурите се извършват на периодичен принцип (периоди на изследване и подготовка на пациентите се редуват с лечебни периоди) и на възможните преферентни цени (материалите и извършването на стандартната процедура за ин витро оплождане никога не е надхвърляла пет хиляди лева)  без “Технобиос” да се ангажира с НЗОК. Центърът ни е инспектиран от ИАТ, София (Удостоверение № 9/ 17.01.2008г) и притежава министерско разрешение за дейности по асистирана репродукция №: РД06-05/ 31.03.2008г., както и оценка "отличен" при акредитацията през 2009 г.

 
Основният персонал на Центъра за човешка репродукция и асистирано оплождане “ТЕХНОБИОС” ЕООД, София включва:

Доц. д-р Илия Ватев,дм,  лекар-репродуктивен биолог, основател на “Технобиос” и научен ръководител/консултант по асистирана репродукция
Проф. д-р Илко Карагьозов,дмн, научен консултант акушер-гинеколог
Д-р Минко Еврев, специалист акушер-гинеколог
Д-р Мартин Лубих, специалист анестезиолог, специалист вътрешни болести
Д-р Велимир Папазов, специалист анестезиолог
Росица Стояновска, репродуктивен биолог
Весела Николова, репродуктивен биолог, дб

МЦ “Технобиос” сътрудничи на договорна основа с други софийски болници, специализирани лаборатории и изявени университетски специалисти – акушер-гинеколози, уролози-андролози, ендокринолози, генетици, психолози и др. При нужда се осъществяват бързи консултации с професионалисти от световноизвестни центрове за асистирана репродукция, в които д-р Ватев е работил или е имал дългогодишна колаборация (виж нашата УЕБ-страница – http://www.invitro-art.com).


Отличителни черти на МЦ “Технобиос”:

■ висококвалифицираните специалисти в голямата си част са и университетски преподаватели с научни титли, звания и дългосрочни специализации в чужбина, прилагащи  всички известни в световната практика за асистирана репродукция /АРТ/ методи за лечение на безплодието; тези методи са съчетание на равнопоставени по значение биологични и клинични процедури за подпомагане естествения процес на оплождане и в научните среди се обединяват под понятието “асистирано” т.е. подпомогнато оплождане;

■ центърът е тясно специализиран и се занимава само с диагностика и лечение на човешкото безплодие чрез модерните методи на асистираната репродукция; в името на обективността стандартните кръвни, биохимични и др. изследвания се извършват във външни, сертифицирани лаборатории;

■ основателят на “Технобиос” е с най-продължителният опит (повече от 30 години) при прилагането на техниките за “ин витро” оплождане у нас – целият му професионален живот (с изключение на първоначалното му увлечение по очната хирургия, след завършване на следването по медицина) е посветен на репродукцията и асистираното оплождане (той е “виновникът” изразът in vitro оплождане да стане популярен у нас, както и за зачеването на над хиляда АРТ-бебета с личното му, документирано участие в различните клиники където е работил до сега). Голяма част от българските лекари и биолози, както и някои чужденци, практикуващи в областта на асистираната репродукция са започнали професионалния си път от Лабораторията по “ин витро” оплождане на Катедрата по биология, Софийски медицински университет (ръководена и в момента от основателя на “Технобиос);

■ Медицинският център осигурява спокойна и (по мнението на пациентите) уютна обстановка, а главно поради изключително индивидуалния подход в работата си обслужва неголям брой пациенти ; вече 30г. крайните решения за лечебния подход се взема след съвместно беседване и обсъждане с безплодната двойка;  гинекологичната и биологичната дейности на центъра за всеки един случай са обединени под общ контрол като основната част от работата по оплождане извън организма в “Технобиос” – подбора на половите клетки, процеса на нормално оплождане, деленето на клетките в ембриона, подбора на зародишите за връщане в майката и др. се извършват персонално от д-р Ватев (или като голямо изключение - под непосредствения му контрол).


Транспортни връзки:

Метро :
От метростанция Сердика (между Булбанк и ЦУМ; пред ЦУМ има паркинг!) до "Технобиос" пътуването е 5-6 мин.; на метростанция "Вардар" се излиза от западния ляв изход, върви се по алеята, успоредна на магистралата за ж.к. "Люлин" и след около 300м се свива на ляво.
 
Автомобил :
По бул. Ал. Стамболийски се шофира в западна посока до бившия супермаркет "Рамстор" (ресторант-вагона) и се завива на дясно край бензиностанцията ; стига се до 135 училище “Ян Амос Коменски” и край него се свива на ляво ; след около 200м се завива по първата тясна пряка на дясно и в левия край на уличката виждате площадче с паркинг.
МЦ "Технобиос" се намира в покрайнините на стар парк (би могъл да се нарече "парк-център") и на няколко метра от входа му е разположен малък, безплатен паркинг.

Трамвай № 10 :
От предпоследната (в посока запад) спирка на трамвая се движите в посока на магистралата за ж.к. “Люлин”, като минавате край бившия ресторант "Лебед".