Спортен ден под надслов “Ден на бъдещата майка с FOLACID”
Публикувано на: 20.04.2004г.

През месец март 2004 г. социологическа агенция Скала проведе проучване в София относно информираността за ролята на фолиевата киселина за женския организъм. Целевата група, обхваната в изследването са жени в детеродна възраст /18-40 години/. Проучването дава изключително любопитни данни за здравните навици и култура на анкетираните жени във фертилна възраст. Удивително нисък е относителният дял на жените, които имат постоянен гинеколог. Те са по-малко от половината изследвани. 44% от жените не са имали профилактични прегледи при гинеколог. Впечатлява също така обстоятелството, че всяка четвърта жена във фертилна възраст не води полов живот към момента на изследването, 53% нямат деца, а 47% изобщо не са забременявали.

Без това да е централна тема в това изследване, данните говорят за тревожно висока масовост на проблемите в сексуалното общуване сред жените на фертилна възраст в София. Само 16% от анкетираните жени са информирани за ролята на фолиевата киселина за женския организъм. 11% от тях са вземали фолиева киселина, така че пренебрежимо малък е делът на жените, които не са вземали фолиева киселина, но знаят нещо за нея.

До момента ролята и значението на фолиевата киселина не са дискутирани в широк обществен порядък. Не са провеждани кампании сред потенциални бенефициенти на профилактиката с фолиева киселина. Сериозен фактор в това отношение е слабата здравна култура на българина. Данните от изследването потвърждават необходимостта от провеждането на по-широка пропаганда сред жените в детеродна възраст, тъй като приемането на фолиева киселина при подготвящи се за бременност бъдещи майки би предпазило от редица неприятни изненади по-късно.

Спортния ден под надслов “Ден на бъдещата майка с FOLACID” поставя началото на тримесечна кампания за популяризиране на фолиевата киселина сред българските жени. Събитието се проведе на 18.04.2004 г. от 10:30 ч. в СК ”Спартак” – Грета спорт. Шоу на инструктори, водени от Анастасия Шаренкова – едно от златните момичета на Нешка Робева, постави началото на спортния ден. В 10:30 ч. имаше часове по различни спортни дисциплини (стречинг, комбинирана гимнастика, фитнес, латино танци, степ латино, каланетика и др.). Занятията се проведоха паралелно в две зали. Всички часове бяха безплатни за посетителите, а всяка жена получи промоционална опаковка фолиева киселина за ежедневен прием.




Какво е фолиевата киселина и от къде може да си я набавим?


Фолиевата киселина не е лекарство, а витамин от групата на В витамините / B9 /.

Фолиева киселина може да се приема без рецепта, като това не крие никакви рискове нито за бременни, нито за кърмещи.

Фолиевата киселина е неотменим компонент на лечението на редица анемии, но и част от грижата за бъдещите майки и техните деца. Фолиевата киселина е необходима за правилния растеж на клетките и развитието на ембриона.

Фолиевата киселина е свързана с производството на здрави и жизнени кръвни клетки.

Фолиевата киселина е необходима за образуването на ДНК, нужна за бързия клетъчен растеж в ранната бременност. Важна е и необходимостта от фолиева киселина за поправка и производство на РНК и ДНК.

Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от ежедневен прием на фолиева киселина, дори ако не планира скорошна бременност

Освен това фолиевата киселина помага за преодоляване на физическата преумора


За повечето жени един лесен начин да са сигурни, че осигуряват достатъчно фолиева киселина организма си е да я приемат под формата на таблетки. В България основен източник за набавянето й се явява хлябът, чрез него се задоволява 50% от дневната нужда за организма. Човешкото тяло не произвежда фолиева киселина, нито може да я съхранява продължително време. Естествените запаси от фолиева киселина, набавяни с храната, са изключително нестабилни и бързо губят своята активност по време на обработка и съхранение.

Американската Национална Здравна Служба препоръчва всички жени, които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно.


Може ли да се предозира Фолиевата киселина?

Не са известни токсични нива на фолиевата киселина. Ако жената консумира храна достатъчно богата на фолиева киселина и заедно с това приема и синтетична 400 mcg., то за нея няма никакъв риск от предозиране. Дори в много високи дози фолиевата киселина остава нетоксична.


Още по темата:
Folacid: Какво е фолиева киселина?

Александра Янкова
i2i Public Communications






2 “Bratia Jekovi” STR, 1505 Sofia, Bulgaria
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., +359 2 9714706, +359 2 9713868

За допълнителна информация:
Виолета Йорданова – 9713868; 0888875175,
Александра Янкова – 9714706; 0887860250;
Катерина Игнатова – 9712317; 0887698582.