Публикувано на: 09.01.2007г. Репродукция на човека Човешкото размножаване е процесът на създаването на нов живот, при който генетичният материал се предава от поколение на поколение и осигурява продължението на човешкият вид.

При размножаването се сливат двете полови клетки (гамети): яйцеклетка, произведена от жената и сперматозоид, произведен от мъжа. Сливането на двете гамети се нарича оплождане, а резултантната клетка, която ще расте и ще се превърне в нов индивид се нарича зигота. Всяка една гамета участва с половината генетичен материал представен в зиготата и оттам в новия индивид, на който половината генетичен материал е предоставен от майката, а другата половина от бащата.

сперматозоидите се произвеждат в тестисите, мъжките репродуктивни органи.

Тестисите са разположени извън коремната кухина в скротума, отпусната торбичка от кожа под коремната област. Тестисите също произвеждат мъжкия полов хормон тестостерон. Момчетата започват да произвеждат сперматозоиди през пубертета (приблизително 15 годишна възраст), и повечето мъже имат зрели сперматозоиди до много напреднала възраст. Сперматозоидите се произвеждат по около 300 милиона на ден, и живеят около 48 часа след попадането във влагалището на жената. Сперматозоидите имат опашка, която ги кара да се движат напред и им помага да се носят от движението на флуида нагоре по протежение на женската репродуктивна система (влагалище, шийка на матката,фалопиева тръба) за да достигнат и проникнат в яйцеклетката. Сперматозоидите излизат от тестисите през мъжките репродуктивни семенни канали, където се установяват в секреции, като формират спермата. Средния обем на спермата в една еякулация е от 2.5 до 6 мл., а средния брой сперматозоиди в един милилитър е от 40 до 100 млн.

Репродуктивния цикъл при жените се нарича менструален цикъл. Нормалната му продължителност 28 дни, но може да варира значително различните жени.

Под действието на FSH (хормон отделен от хипофизата) фоликулите (мехуроподобни структури по повърхността на яйчника) се стимулират да пораснат. Всеки фоликул съдържа яйцеклетка, и е възможно цели 6 фоликула да бъдат стимулирани да пораснат. Стероидният хормон естрадиол се отделя от вътрешността на фоликула и се грижи за хранителната среда на развиващата се яйцеклетка.

С напредването на развитието се довежда до развитието на един едниствен фоликул наречен доминантен фоликул. Този процес е завършен към 10-ия ден от менструалния цикъл. Когато доминантния фоликул достигне зрялост (около 12-ия ден от цикъла) това дава знак на хипофизата да отдели голямо количество от лутеинизиращия хормон LH. Този хормон започва процеса наречен овулация, който довежда до спукването на фоликула през следващите 40-48 часа. При пукането му съдържанието на фоликула, в ковто се съдържа единична зряла яйцеклетка се излива във вътрешността на фалопиевата тръба.

Ако се осъществи полов акт в рамките на тези 48 часа от овулацията, необходимо е сперматозоид да завърши дългото стръмно пътуване от влагалището през матката и да попадне във фалопиевата тръба. Един от много милиони (до 200 милиона), които започват пътуването само няколко хиляди оцеляват и успяват да попаднат във фалопиевата тръба, където пристига яйцеклетката. Един единствен сперматозоид намира яйцеклетката и със последните запаси от енергия прониква в нейната външна мембрана и потъва в цитоплазмата на яйцеклетката.

Новосъздадената клетка, зигота, съдържа в ядрото си, което се получава при сливането на ядрото на яйцеклетката с това на сперматозоида, всички предпоставки, позволяващи и да се развива и да се превърне в едно ново човешко същество.

Това е процеса на оплождането и в рамките на 24 часа се започва делението на яйцеклетката.

Това е деленето, в резултат на което се получават две клетки с еднаква големина. На свой ред всяка една отново се разделя на 4 към 50-тия час, след това на 8 към 60-тия час. Това е така наречената морула, във формата на топка, съставена от 16 клетки и наподобяваща черничев плод.

Без да прекъсва деленето си, яйцето се придвижва от външната третина на тръбата, където е станало оплождането, към матката. Преносът продължава 3 дни. През тези 3 дни деленето продължава и броят на клетките в морулата непрекъснато нараства. На този етап морулата е толкова голяма, колкото е клетката в момента на оплаждането и. Яйцето започва да нараства чак след 6-то делене, когато клетките вече наброяват 64.

На този стадий на деленето се наблюдават различия между клетките на морулата. Периферните клетки с по-малки размери ограждат по-големи централни клетки, които слагат началото на зародиша. Мъничката сфера получава вдлъбване в средата и така се образува пълна с течност кухина, в която се разполага клетъчната сфера - зародишевият мехур. Морулата минава в стадий на бластула.

От ембрионалния мехур се ражда зародишът, а външните клетки изграждат постепенно предпазващата го обвивка. Част от тази обвивка, наречена трофобласт, поставя началото на плацентата. На този стадий бластоцитът е с размери 250 хилядни от милиметъра.

Бластоцитът достига матката между 4 и 5-тия ден след оплождането.

В нея той плува свободно. Тогава обвивката на яйцето изчезва и с единия си край бластоцитът се долепва към лигавицата на матката. Жълтото тяло в яйчника, което е получено от фоликула, освободил яйцеклетката, секретира голямо количество прогестерон. Именно прогестеронът не позволява на матката да получава контракции, както това се получава при менструацията, и по този начин запазва невредимо яйцето. През първите седмици от бременността трофобластът секретира един хормон, наречен гонадотропин, който поддържа активността на жълтото тяло. Той сигнализира на майката, че яйцеклетката е имплантирана и расте. Този хормон стимулира жълтото тяло да продължи да отделя прогестерон.

На седмия ден след оплождането, или на 21 (22) ден от началото на последната менструация, външните клетки на бластоцита започват да проникват в клетъчния епител на матката, поставяйки началото на имплантирането, което действително става през втората седмица след оплождането. След което се навлиза в четвъртата седмица на бременността.....



Ако бластоцитът не се имплантира или е нежизненоспособен, стимулация с гонадотропин не настъпва и жълтото тяло започва да регресира (сбръчква се и умира) в ден 21 или 22 и нивото на прогестерона пада.

Скоро след това, процесът на менструация настъпва и цикълът започва отново. Средно само един на пет цикъла, в които е настъпило оплождане дава резултат на имплантация и последвала бременност.

Мъжете непрекъснато произвеждат полови хормони и сперматозоиди, но при жените отделянето на половите хормони и яйцеклетката е прекъсващ се, цикличен процес наречен менструален цикъл.

Периода на менструацията, продължаващ от 2 до 8 дни бележи началото на новия цикъл.

Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но тя може да варира от 21 дни до 36 дни, дори и повече. Овулацията настъпва приблизително на ден 14 от 28 дневен менструален цикъл, но настъпва по-рано при къс цикъл и по-късно при по-дълъг цикъл (някои жени имат менструация, но нямат овулация, т.е. не се отделя яйцеклетка от яйчника).

Когато съществува овулация, има относително къс период от приблизително 24 до 48 часа, когато жената е фертилна.

По време на фертилния период, сперматозоидите трябва да бъдат вече във фалопиевите тръби и да са готови да достигнат яйцеклетката.

Само един сперматозоид е достатъчен за да оплоди яйцеклетката, но за да може това да се случи трябва да има минимум 40 милиона сперматозоида на милилитър семенна течност, които да преминат навътре през влагалището на жената. Ако яйцеклетката не се оплоди – тя умира.



В заключение за да настъпи оплождане е необходимо:

1. достатъчен брой сперматозоиди, които да бъдат депонирани във влагалището на жената в подходящото време на женския менструален цикъл;
2. да има отделена яйцеклетка и тя да е влязла във фалопиевата тръба;
3. фалопиевата тръба не трябва да бъде запушена, за да могат да преминат сперматозоидите, а също и оплодената яйцеклетка да може да се премести надолу към матката и да се имплантира в нейната лигавица.


Половите актове са важен компонент в човешкото сексуално поведение. Обикновено те са свързани с голямо удоволствие и за двамата партньори, което формира основата на здрава връзка, установяваща се между тях. Резултатът от половият контакт може да предизвика бременност и затова самият той е важен компонент от човешкото размножаване.





източник: www.pregnancymd.org